HTML

Szakítás pszichológia

Friss topikok

Linkblog

2011.06.13. 18:00 Xblogger

Szakítás után hogyan legyél tisztában az érzéseiddel?

Címkék: szakítás után pszichológia szakítás szakítás pszichológia szakítás után újra együtt párkapcsolat szakítás

"Elhagylak téged" - ez csak két szó, de önmagában egy egész lavinát elindíthat. Ha a párod ezt kijelenti, függetlenül attól, hogy higgadtan vagy dühösen teszi, illetve egy darab papíron vagy sms-ben, aztán ridegen otthagy téged, akkor magadba zuhansz. Ezután egy hosszú út kezdődik, az ebből való kilábalás felé. Csak az nem ütközik érzelmi nehézségekbe, aki már a meglévő párkapcsolatában megbánást tanúsít és belül már elbúcsúzott a párjától.

A szakítás fázisai

Minden ember különböző fázisokon esik át szakítás után.  A párunk (akitől a szakítás kiindult) is átéli ezeket a fázisokat. De neki volt egy időbeli előreugrása. Ő már a párkapcsolat ideje alatt többször próbálkozott, hogy a viszonyotok megváltozzon és a szerelmet felváltsa a barátság. Neked, akivel szakítottak, a szakítás időpontja még nem jött el és érzelmileg nem vagy a szakításra felkészülve.

A fázisok, amelyeken egy párkapcsolat után átesünk összehasonlíthatóak azokkal a fázisokkal, amelyeket egy ember elvesztésének hatására élünk át. A különböző fázisokat négy területben határozták meg: gondolatban, érzésben, a magatartásban és a testi reakciókban. Ezt négy fázisban különböztethetjük meg:

I. Fázis: Nem a valóságot akarjuk: sokk és tagadás.

Az első fázisban tagadást és a szakítás tényének végérvényes figyelmen kívül hagyását mutatjuk. Gyakran a sokk érzésével és kábultsággal jár. Úgy viselkedünk vagy gondolkodunk, mint a robotok, minden olyan, mint egy rossz álom, amiből egy idő után fel akarunk ébredni és minden újra rendben lesz. Ebben a fázisban kérünk egy második esélyt a kapcsolatra.

 

II. Fázis: Feltörő érzések

Ebben a fázisban tájékozatlanságot és hangulatingadozásokat mutatunk. A kétségbeesés érzése, a düh, a félelem és önkétségek váltják egymást. Emellett felléphetnek testi panaszok, mint alvási-, memória-, koncentrációs és étvágy zavarok, úgymint a belső nyugtalanság.

 

III. Fázis: Újratájékozódás

A harmadik fázisban oda jutunk el, hogy az életünket újra aktívabban a kezünkbe vesszük és egy jövőbeli távlat elé nézünk. Merengve gondolunk a befejezett párkapcsolatunkra, a gyűlölet és vágyódás csak ritkán lép fel.

IV. Fázis: Új életcélok

Újra elértünk egy belső egyensúlyt. Egy új életcélt tűzünk ki, visszatért az önbizalmunk és a kívánságainkat tudatosan, előszeretettel erősítjük, ahogy azt a kapcsolat alatt is tettük. Dönthetünk, hogy szabadok leszünk egy életre, mint szingli/egyedülálló vagy egy új kapcsolatba lépünk.

 

Ha az egyes fázisokat nem is mindig tudjuk egymástól egyértelműen elválasztani, mert nem mindig pontosan ebben a sorrendben zajlanak le és visszaeshetnek egy korábbi szakaszba, azonban a tudás mégis fontos számunkra: A megbízható érzéseink- és testi reakcióink "alapján" tudjuk, hogy egy életünk van és a reményt ebbe kell fektetnünk, hogy újra jobb legyen. Sokan gondolják ugyanis, hogy őrültek vagy lelki betegek, és elítélik magukat a saját reakciójukért.

 

A személyiségünk függ a korunktól, az életcélunktól, a változások mértékétől, és a külső támogatástól. Azonban legtöbbször egy kettőtől négy évig tartó időtartamra kell beállítani magunkat, amíg egy új életcélt és egy új belső egyensúlyt elérünk.

 

Ha feldolgoztuk a szakítást, megemésztettük az új helyzetet, a múltat pedig hátra hagytuk, annál jobb lesz nekünk testileg és lelkileg is. Annál jobban tudunk kommunikálni az Ex partnerünkkel, megoldást találni a szakítást okozó problémákra és esetleg egy új kapcsolatot kezdeményezni vele.

 

Amennyiben további hatékony segítségre vágysz, akkor ajánlom figyelmedbe a következő oldalt:

 

www.VisszaSzerzemAzExem.Hu

 

(kattints a linkre)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szakitaspszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr982981092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása