HTML

Szakítás pszichológia

Friss topikok

Linkblog

2011.06.13. 18:00 Xblogger

Szakítás után hogyan legyél tisztában az érzéseiddel?

Címkék: szakítás után pszichológia szakítás szakítás pszichológia szakítás után újra együtt párkapcsolat szakítás

"Elhagylak téged" - ez csak két szó, de önmagában egy egész lavinát elindíthat. Ha a párod ezt kijelenti, függetlenül attól, hogy higgadtan vagy dühösen teszi, illetve egy darab papíron vagy sms-ben, aztán ridegen otthagy téged, akkor magadba zuhansz. Ezután egy hosszú út kezdődik, az ebből való kilábalás felé. Csak az nem ütközik érzelmi nehézségekbe, aki már a meglévő párkapcsolatában megbánást tanúsít és belül már elbúcsúzott a párjától.

A szakítás fázisai

Minden ember különböző fázisokon esik át szakítás után.  A párunk (akitől a szakítás kiindult) is átéli ezeket a fázisokat. De neki volt egy időbeli előreugrása. Ő már a párkapcsolat ideje alatt többször próbálkozott, hogy a viszonyotok megváltozzon és a szerelmet felváltsa a barátság. Neked, akivel szakítottak, a szakítás időpontja még nem jött el és érzelmileg nem vagy a szakításra felkészülve.

A fázisok, amelyeken egy párkapcsolat után átesünk összehasonlíthatóak azokkal a fázisokkal, amelyeket egy ember elvesztésének hatására élünk át. A különböző fázisokat négy területben határozták meg: gondolatban, érzésben, a magatartásban és a testi reakciókban. Ezt négy fázisban különböztethetjük meg:

I. Fázis: Nem a valóságot akarjuk: sokk és tagadás.

Az első fázisban tagadást és a szakítás tényének végérvényes figyelmen kívül hagyását mutatjuk. Gyakran a sokk érzésével és kábultsággal jár. Úgy viselkedünk vagy gondolkodunk, mint a robotok, minden olyan, mint egy rossz álom, amiből egy idő után fel akarunk ébredni és minden újra rendben lesz. Ebben a fázisban kérünk egy második esélyt a kapcsolatra.

 

II. Fázis: Feltörő érzések

Ebben a fázisban tájékozatlanságot és hangulatingadozásokat mutatunk. A kétségbeesés érzése, a düh, a félelem és önkétségek váltják egymást. Emellett felléphetnek testi panaszok, mint alvási-, memória-, koncentrációs és étvágy zavarok, úgymint a belső nyugtalanság.

 

III. Fázis: Újratájékozódás

A harmadik fázisban oda jutunk el, hogy az életünket újra aktívabban a kezünkbe vesszük és egy jövőbeli távlat elé nézünk. Merengve gondolunk a befejezett párkapcsolatunkra, a gyűlölet és vágyódás csak ritkán lép fel.

IV. Fázis: Új életcélok

Újra elértünk egy belső egyensúlyt. Egy új életcélt tűzünk ki, visszatért az önbizalmunk és a kívánságainkat tudatosan, előszeretettel erősítjük, ahogy azt a kapcsolat alatt is tettük. Dönthetünk, hogy szabadok leszünk egy életre, mint szingli/egyedülálló vagy egy új kapcsolatba lépünk.

 

Ha az egyes fázisokat nem is mindig tudjuk egymástól egyértelműen elválasztani, mert nem mindig pontosan ebben a sorrendben zajlanak le és visszaeshetnek egy korábbi szakaszba, azonban a tudás mégis fontos számunkra: A megbízható érzéseink- és testi reakcióink "alapján" tudjuk, hogy egy életünk van és a reményt ebbe kell fektetnünk, hogy újra jobb legyen. Sokan gondolják ugyanis, hogy őrültek vagy lelki betegek, és elítélik magukat a saját reakciójukért.

 

A személyiségünk függ a korunktól, az életcélunktól, a változások mértékétől, és a külső támogatástól. Azonban legtöbbször egy kettőtől négy évig tartó időtartamra kell beállítani magunkat, amíg egy új életcélt és egy új belső egyensúlyt elérünk.

 

Ha feldolgoztuk a szakítást, megemésztettük az új helyzetet, a múltat pedig hátra hagytuk, annál jobb lesz nekünk testileg és lelkileg is. Annál jobban tudunk kommunikálni az Ex partnerünkkel, megoldást találni a szakítást okozó problémákra és esetleg egy új kapcsolatot kezdeményezni vele.

 

Amennyiben további hatékony segítségre vágysz, akkor ajánlom figyelmedbe a következő oldalt:

 

www.VisszaSzerzemAzExem.Hu

 

(kattints a linkre)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.03.18. 18:00 Xblogger

Szakítás pszichológia - min mész keresztül szakítás után és van-e még esély az újrakezdésre?

Címkék: szakítás után pszichológia szakítás szakítás pszichológia szakítás után újra együtt szakítás pszichológiája párkapcsolat szakítás

A szakítás gondolata az elhagyottban gyakran váratlanul tör elő, és a legtöbbször egy érzelmi jellegű sokkos állapottal lehet leírni.

Ha elhagynak, akkor egy sor érzelem és kérdés merül fel, amik szinte felőrölnek. Ez a tehetetlenség érzésében, a magányosságban és a haragban jelenik meg. Kérdezed, és "miért hagytak el?" - "Mit csináltam rosszul? " - "Harcoljak-e még a volt kapcsolatomért?" Azonban, sokan szakítás után már feladják.

Hogy ezeket az érzéseket és kérdéseket megértsd, tudnod kell, hogy szakítás után gyakran különféle szakaszokon mész át. Ezek a fázisok különböző erősségben jutnak kifejezésre.

Az első szakasz gyakran a tagadásból áll. Szemet hunysz a szakítás felett és lelkileg nem kívánsz mást, mint hogy a volt Párodhoz visszatérj.

Szakítás után a második fázisban egy érzelmi hullámtörés következik be. Ezek az érzések a tehetetlenséggel és az önmagadba való kétségeiddel jutnak kifejezésre, amik kínoznak. Ezek a féltékenységtől a haragon át a magányosságig terjednek. Néhány ezek közül még testi panaszokhoz is vezethet, mint gyomorfájás, émelygés és étvágytalanság.

Ha elhagyott a párod, akkor különböző hangulati fázisokon is keresztül mész szakítás után. Erős bizalmatlanságot érezel és intenzíven elgondolkodsz az Ex-párkapcsolatodról, aminek a múltbeli szituációit és pillanatait részletesen kielemzed. Még mindíg vonzódsz a volt barátodhoz/barátnődhöz és ebben senki és semmi nem gátolhat meg. Mások a cselekvésbe menekülnek, hogy a szívüket és a magányosságukat leplezzék.

A szakítás néhány központi kérdése vonul át az elméden, "Érdemes még visszaszereznem Őt", "A szerelem valóbban elmúlt?", "Van még remény kettőnk közös jövőjére?"

Az Exeddel való újrakezdésnél a régi hibákat igyekszel majd  elkerülni, a dolgokat nyíltan kimondod és közösen, pozitívan a jövőbe tekintetek - ezeket kívánja mindenki, akit már egyszer elhagytak. Egy szakítás mindíg nyújt esélyt az újrakezdéshez. Van néhány bátorító jel, amiket, ha felfedezel, nagy esélyed van az újrakezdésre.

Ha az alábbiakat tapasztalod, akkor biztos a sikered:

- Ha mindketten úgy érzitek, hogy egy tudatos távollét újra összehoz titeket és érzitek újra az egymás iránti vágyat

- Ha a beszélgetésekben nem a bűnökről és a szemrehányásokról esik szó, hanem a közösen elkövetett hibákról és érzésekről beszéltek

- Ha erotikus vonzalmat éreztek újra egymás iránt

- Mindketten előre tekintetek, közösen megbeszélitek a jövőről alkotott képeteket

- Mindketten élvezitek az együttlétet és hogy az idő látszólag megáll körülöttetek

- Mindketten megértést mutattok a másik érzései iránt, újra elfogadjátok egymást és kölcsönösen el is várjátok azt

Vannak olyan pszichológiai jelek, amik arra bátorítanak, hogy legyőzd a szakítást és hogy az újrakezdést megkockáztasd. Sőt egy újrakezdés még jobb is lehet, mint a régi kapcsolat volt. Ha ismerni szeretnél sokkal több, jóval részletesebb jelzést és tippet az volt Szerelmed visszaszerzéséhez, hogy újra egymás karjaiban legyetek minél hamarabb, akkor itt további segítséget találsz:

A Volt Kedves Visszaszerzése Szakítás Után

(Kattints ide az ingyenes segítséghez!)

 

 

 

 

Szólj hozzá!